Ett armstöd blir till

Lantmännen maskin i Vetlanda säljer utrustning för tunga maskiner i skog och lantbruk. De ville modifiera ett armstöd men hade inte tillgång till orginaldetaljen i 3D. r.a.p.s byggde ett nytt modifierat armstöd utifrån scandata.

Originalarmstöd. Den ljusgrå biten med två gula knappar och en joystick

En inte alls ovanlig situation; Ett föremål man inte själv har data på måste förändras. Beroende på hur resultatet måste se ut så kan man välja primitivare eller mer avancerade lösningar. Vi på raps fick frågan om vi kunde skanna av detaljen och rita en ny i CAD samt 3D-printa ut den nya.

Teddy Larsson på S3DI i Ystad tog hand om själva skannjobbet. Efter att filerna blivit levererade så satte vi gång att mäta upp och studera hur detaljen var uppbyggd. Viktiga ytor, kurvor, mått och lämpliga referenser att utgå ifrån letades upp.

Det är alltid bra att ha ett verkligt föremål att mäta på

Grundformen ritas upp och sedan förfinar man den i flera steg, med kontroller och partiella utskrifter längs vägen. Dvs, innan man skriver ut ett helt, stort föremål för att se hur det passar/ser ut så börjar man med en grovskiss och printar bara ett litet område för att se så man har toleranserna på sin sida. Ett exempel är området för de två gula knapparna, som är kritiskt. Om dessa inte går att montera faller hela bygget.

Partiell utskrift på ett viktigt område.

Acron skrev ut testbitarna för knapparna i SLS PA12, ett starkt och tåligt material, utvalt för den slutgiltiga produktionen. Innan vi skickade filerna dit gjorde vi egna utskrifter av ovanstående testbitar i en vanlig trådskrivare, men eftersom det är en annan teknik kan man inte vara helt säker på att toleranserna stämmer. Vi provade också att låta Acron färga in en bit med mörkgrå färg, samt spackla och lacka den andra i ljusgrå. Så att kunden kan välja mellan olika efterbehandlingar.

Bygget av modellen fortsätter
Delutskrifter och kontroll av plats/funktion. Efter varje delutskrift kontrolleras mått på CAD-data emot mått i verkligheten på de olika printmetoderna.

Den här delen av projektet innehåller täta kontakter med Algot på Lantmännen. Småjusteringar, test av olika positioner, alternativa ideer testas. Sakta tar en slutgiltig modell form, och renderingar eller delning av 3D-modellen fungerar smärtfritt i FUSION 360, från autodesk. Jag CADdar och Algot kan se 3D-modellen på sin skärm direkt.

Rendering i Fusion 360 på det nya armstödet.

Slutmontering

En monterad detalj i skarpt läge.

Slutkunden som köpt en maskin behövde ha det nya armstödet direkt så printjobbet levererades med ilfart till Lantmännen. Monteringen blev lyckad.

Ritjobb i CAD

r.a.p.s ritar i CAD åt er.

  • Reverse engineering
  • 2D-Ritningar
  • Kopiering, Modifiering, Optimering av föremål
  • Skapa nytt föremål

Vi vill speciellt tacka följande som varit till god hjälp i Projektet.
Teddy, S3Di
Kevin, Acron
Algot, Lantmännen Maskin

Håll dig uppdaterad!