Sedan 2016 har närmare ett 40-tal 3d-printingspecialister utbildats i Eslöv och där flera av de examinerade eleverna har fått antingen förändrade eller helt nya arbetsuppgifter som ligger i linje med utbildningens syfte. – Det ska finnas utbildat folk med rätt kompetens när behovet uppkommer – inte några år in på 20-talet, skriver skolan i sin utbildningsplan. Nu pågår antagningen för en ny omgång nya specialister.

En högupplöst 3D-utskrift inspekteras

3d-printingspecialist med inriktning mot design, konstruktion och produktion. Så heter utbildningen som sedan tre år tillbaka drivs av Eslövs kommuns YH-utbildning. I beskrivningen av utbildningen skriver man bland annat att Näringsdepartementet, liksom branschorganisationen Teknikföretaget, bedömer att genombrottet för 3d-printing kommer slå igenom inom 3–5 år. I regeringens nyindustrialiseringsstrategi spår man ett snabbt växande behov av utbildade 3D-specialister med breda teoretiska och praktiska kunskaper och färdigheter inom design.

– Därför utbildar Yrkeshögskolan i Eslöv sedan 2016 3d-printingspecialister på eftergymnasial nivå. När olika branscher på allvar börjar söka nya medarbetare med 3d-printingkompetens, skall det finnas utbildat folk med rätt kompetens när behovet uppkommer – inte några år in på 20-talet, skriver skolan i utbildningsplanen

Utbildningen, som är en distansutbildning med en studietakt på 75 procent, omfattar ungefär 1,5 år. Under denna period får eleverna bland annat CAD-kunskap som syftar till att bygga 3D-objekt som går bra att skriva ut.

– Det är en viktig kunskap då konstruktörer som är konventionellt skolade inte alltid ser möjligheterna med den nya tekniken, säger Pär Nobring, vd på r.a.p.s, och utvecklar:

– Men de positiva ekonomiska effekterna av att komplettera sin tillverkning med additiva metoder kan inte nog understrykas. Tidsvinst, materialvinst, flexibilitet, lagervinster, anpassningsvinster är några orsaker till att de stora tillverkarna i världen allt mer använder sig av additiv tillverkning.

Laborationer och handgriplig kunskap varvas med teori och eleverna lär sig allt ifrån materiallära, viktoptimering till hur man slår ihop många smådelar till en stor som 3d-printas.

– Utbildningen kom till då företrädare för industrin berättade att det saknades en utbildning som tar ett helhetsperspektiv på hela processen från idé till färdig produkt, säger Ingvar Persson, rektor för YH Eslöv, och fortsätter:

– Då detta är r.a.p.s specialitet togs en kontakt med Pär Nobring. Reaktionen blev positiv och man gick tillsammans vidare med ansökan, vilken beviljades. Omgång ett och två är nu klara och omgång tre kommer att starta nu i september.

Företaget r.a.p.s, som håller i utbildningen, uppmanar företagare att kontakta dem eller YH i Eslöv om det finns ett intresse för att ta emot en elev som skall göra sin praktik, LIA. Denna sträcker sig över elva veckor och inkluderar ett för utbildningen relevant projekt.

– Ta chansen att ha en 3d-printsspecialist hos er som kan få tillämpa sina kunskaper på just er verksamhet, säger Pär Nobring.

Har du en anställd som du tror skulle passa för utbildningen? Läs mer här  Det finns även möjlighet att köpa enstaka kurser i utbildningen för era anställda.

Håll dig uppdaterad!