Ny skrivare i stort format installerad på r.a.p.s

Jeff och Michael Provkör r.a.p.s nya EnvisionTEC ULTRA 3SP.

Högupplösta detaljer

Ultra 3SP är en av EnvisionTECs storformatskrivare. Den använder en laser och en roterande spegel för att härda en flytande fotopolymer. Föremålet som skrivs ut byggs lager på lager och har en väldigt hög ytfinish. Detaljer som är mycket små (i µm området) kan skrivas ut och komplexa former är inget problem för en modern 3D-skrivare.

Detaljer i ABS Flex Grey. Utskrivna på en Ultra 3SP

Här syns ett exempel på utskrifter. Ytorna är helt släta och inga lager kan anas. Materialet är ABS Flex Grey, ett ABS-liknande material som är både starkt och flexibelt. Detaljer utskrivna med denna metod känns ofta lika formgjutna detaljer. Man kan därför tänka sig att det är ekonomiskt att tillverka mindre serier direkt i en printer, eller att skriva ut små plastdetaljer direkt utan att gå via formverktyg och formsprutning.

Handtag till en GoPro utskrivet på Ultra i Abs Flex Grey. Perfekt passform.

Eftersom lasern bara härdar just precis det som behövs för att bygga detaljen och resten av vätskan förblir obehandlad och återanvänds gång på gång så blir priset per detalj mycket lågt. Några kronor per gram är en normal uppskattning.

Besök oss

Kom gärna på besök hos oss på r.a.p.s för att titta på olika detaljer utskrivna med olika maskiner /material. OBS. Vi har flyttat till nya lokaler på Bromsgatan 5 i Landskrona. Vi hjälper er gärna att utreda hur ni på bästa sätt kan dra nytta av denna teknologi i er verksamhet.

Vi printar åt er.

Nu när vi har vår egen printer kan vi erbjuda printtjänster åt er. Prototyper, småserier, visningsexemplar, passformsdetaljer osv. Vi kan även konstruera eller designa om föremål för 3D-print. Med denna nya teknik spelar det ingen roll hur komplexa föremålen är, vilket gör att man kan slå ihop flera funktioner eller delar till en och printa den. Vi har kompetensen att göra det åt er eller att utbilda er i hur man skall tänka.

Topologioptimering

arbetsflöde_1

Vi har mjukvaror som själv beräknar hur en detalj skall se ut baserat på de krafter som på verkar den. Genom att ta bort onödigt material får man en detalj som är lättare till samma styrka som innan. I exemplet ovan är ursprungs detaljen (till vänster) 40% tyngre än den optimerade detaljen (till höger). Se bild på den utskriven i ultran ovan.

 

Håll dig uppdaterad!