Student fick företag att satsa på 3d-print


Nenad Dordevic med tre stycken nyprintade detaljer som skall provas i kommande prototyper.

Nenad Dordevic valde att ta steget att studera till 3d-printingspecialist. På hans arbetsplats Alfdex i Landskrona har med hjälp av 3d-print visat ledningen hur produktionen kan bli mer effektiv.

Nenad Dordevic arbetade tidigare som konstruktör i Serbien. Men i Sverige upplevde han det svårt att hitta ett jobb på samma nivå. Han hamnade i produktionen på Alfdex – ett företag som tillverkar vevhusgasseparatorer för dieselmotorer. Här arbetade även Tony Petersson, facility manager och Styrelseledamot i YH-utbildningen i Eslöv, som uppmanade Nenad att söka till utbildningen som 3d-printingspecialist.

– Utbildningen visade mig många olika möjligheter med 3d-tekniken och det var som ett smörgåsbord av tekniker, material, maskiner och metoder att plocka ifrån. Jag valde ut några områden som passade in här (på Alfdex) och planerade för att göra en presentation av vad jag hade lärt mig och vilken nytta 3d-tekniken kan göra för företaget, berättar Nenad.

I samband med att Nenad skulle göra sin praktik (LIA) på företaget så valde han att förbättra en fixtur som tidigare hade kostat 20 000 kronor och tagit sex veckor att tillverka. Han förbättrade designen så att den blev modulär och kunde passa till flera olika modeller. Delen kunde sedan skrivas ut på 10 timmar och kostnaden landade på strax över 1 000 kronor. Den blev på så sätt 200 procent mer effektiv att använda, enligt Nenad. För att demonstrera detta för ledningen gjorde Nenad en presentation för Alfdexs styrelse, vilket fick positiv feedback.

– Företaget har kunnat öka sina aktiviteter rörande 3d-printing, både gällande mängd och metoder. I dag printar vi betydligt oftare och mer komplexa komponenter än tidigare, exempelvis grippers och fixturer, komponenter som typiskt varit bearbetade och tillverkade tidigare, berättar Nenads chef Jesper Nilsson och utvecklar:

– Fördelarna förutom lägre kostnader är hastigheten med vilken vi kan utföra förbättringar och testa olika lösningar.


Robotcell med åtskilliga 3d-printade detaljer, bland annat robotens gripdon.

Planerar för fler maskiner

Från Nenads sida var förväntningarna att öka företagets möjlighet att utnyttja 3d-utskrift inom produktion och produktutveckling. Under resans gång, fram till i dag, så har det växt fram fler idéer om hur företaget kan utnyttja tekniken.

I princip har Nenad fått fria händer att utveckla 3d-printing hos sitt företag. Innan han utbildade sig till 3d-printspecialist fanns det tre stycken enklare FDM-skrivare som användes sparsamt på Alfdex. I dag har de fyra maskiner och utreder ytterligare inköp av avancerade maskiner. Ytterligare tre på företaget planerar nu att söka utbildningen, vilket Nenad rekommenderar.

Håll dig uppdaterad!