Så fungerar Fused Deposition Modeling (FDM)

Sugen på att lära dig om 3d-printtekniken Fused Deposition Modeling, eller FDM? I denna artikel visar vi hur FDM-tekniken fungerar, vilka fördelar den har och vad du kan printa med den. Vi tittar också närmare på i vilka branscher tekniken används mest.

Vad är FDM?  

FDM står för ”Fused Deposition Modeling”, en 3d-printteknik där material i form av plasttråd (filament) smälts och appliceras lager för lager för att bygga upp ett objekt. En extruder smälter plasten och sprutar ut den på en byggplattform, där materialet snabbt stelnar och fäster vid det tidigare lagret. Denna metod är en av de mest populära för prototyptillverkning.

Hur fungerar FDM?  

FDM-processen börjar med att filamentet matas genom en uppvärmd extruder. Extrudern smälter plasten och applicerar den på byggplattformen, som idag oftast är uppvärmd för att förbättra vidhäftningen. Denna process upprepas för varje lager tills det slutliga objektet har byggts upp.

Fördelar med FDM-tekniken  

FDM-tekniken är både kostnadseffektiv och enkel att använda, vilket gör den populär inom många branscher. Några av fördelarna är:

  • Kostnadseffektiv: Billigare utrustning och material jämfört med andra tekniker som SLA eller SLS
  • Brett materialval: Finns ett stort urval av filament, inklusive PLA, ABS, PETG, TPU och många andra
  • Styrka och hållbarhet: FDM-utskrivna delar kan med rätt material vara hållbara och användbara för både funktionella prototyper och slutprodukter

Vad kan man printa med FDM?  

Med FDM kan man som sagt skriva ut både funktionella prototyper och slutgiltiga produkter. Dock ger tekniken inte den bästa geometriska exaktheten eller ytfinishen. Vanliga användningsområden inkluderar jiggar och fixturer, mekaniska delar, verktyg, kåpor och smådelar till elektronik, enklare konsumentprodukter och delar för fordonsindustrin.

Var används FDM-tekniken?  

FDM-tekniken används inom många tillverkningsbranscher där man har behov av snabba, billiga prototyper som kanske i första hand bara används för att visualisera idéer. Dock finns det många undantag och FDM-tekniken kan med rätt material användas till sådant som fixturer och så kallade slutprodukter. Själva arbetar vi på r.a.p.s dagligen med printrar från det välkända märket Prusa Research. Dessa lösningar har väldigt stor bredd och klarar de flesta beställningar som vi får från kunder.

Här är några exempel på användningsområden och branscher:

  • Produktutveckling: För att snabbt skapa funktionella prototyper och testa designidéer
  • Tillverkning: För att skapa reservdelar och verktyg för småserier
  • Medicin: För att skapa anatomiska modeller eller hjälpmedel, som exempelvis proteser
  • Fordonsindustrin: För att printa prototyper och funktionella delar
Rulla till toppen