CASE: Chicago Charm Company. 3D Printade smycken.

Carter Lee längtade efter att bryta sig ur formen. Han kombinerade sin kreativa ådra med entreprenörskap och grundade Chicago Charm Company. Att starta ett nytt smyckeföretag har aldrig varit lätt. Industrin är etablerad, kunderna är lojala till existerande leverantörer, vilket gör det svårt bygga upp sin kundbas utan att komma med något helt nytt.

Den traditionella vägen att skapa ett smycke innehåller flera olika steg. Det kan ta veckor innan ett projekt är klart att visas upp. Det fanns små ledtrådar som pekade på att ny teknik kunde öka effektiviteten, ge mindre spill med bättre precision och inte minst minska gapet av kommunikation mellan kund och designer.

Jag har spenderat en livstid inom och kring smyckebranschen och även om det är viktigt att behålla traditionen så är det också viktigt att utvecklas, förnya och trycka på framåt.

Det Digitala arbetsflödet

De tidigaste 3D design mjukvarorna var ungefär skapade av och för ingenjörer. Smycken skapade med denna typ av programvara tycktes se ut som om de hörde hemma inne i en växellåda hellre än på någons finger. Lyckligtvis så har verktygen utvecklats och de nyaste programmen låter designern vara så kreativ  det  bara går. 3D teknik gör att man kan ha massor av ickedestruktiva förändringar och varianter på det man designar så att kundens önskemål kommer till sin fulla rätt.

 

3D Printed Ring Finished RingFirst class support generation

Det är en sak att designa ett smycke i datorn, men att komma därifrån till verkligheten, så krävs ytterligare en mycket viktig komponent, nämligen maskinen. Maskiner som hade den precision som guldsmeder kräver fanns bara på några få exklusiva byråer. Alla mina tidiga 3D projekt sändes iväg till servicebyråer, men det blev fort uppenbart att detta sätt att jobba på inte var långsiktigt hållbart. Bland de maskiner som servicebyråerna använde fanns EnvisonTecs, som uppvisade en enastående detaljrikedom och precision. Det var inte bara deras allt mer ökande utskriftskostnader utan även allt skickande fram och tillbaka. Vi insåg att vi borde äga vår egen maskin.

Att ta steget med EnvisionTEC Perfactory®  Micro

Vid en tidpunkt då hans färdigheter inom 3D design, modellbyggande och skulptering sammanfogades började 3D skrivare bli någorlunda tillgängliga. Vilken var rätt val då? Carter och många av hans kollegor som var stolta över sin yrkesskicklighet valde verktyg mer största möjliga urskiljning.

Fokusera på att välja det bästa och du behöver bara handla en gång. Köp billigt och du får handla en gång till.

3D-Skrivare är inte annorlunda i det perspektivet.

Boot Charms ProgressionCharms

Vad gjorde att EnvisonTec utmärkte sig i konkurrensen? Till att börja med så har EnvisionTecs utskrifter visat sig vara enastående vad det gäller ultrafina detaljer. Listan med tillgängliga material som skapats speciellt för smyckesindustrin visar på en mognad som inte minst gör sig påmind i verkstäder där man gjuter. Man har även tekniksupport, mjukvara och hög tillförlitlighet som plus. Vissa av konkurrenterna har en och annan av dessa egenskaper med, men bara EnvisionTec har alla på en gång. För att sedan toppa allt så erbjöd  EnvisionTec 2 dagars handgriplig träning i sitt workshop. Det här är viktigt för kunder som inte tidigare har någon praktisk erfarenhet att jobba med kommersiella 3D-skrivare. Man fick lära sig hur man konfigurerade maskinen, fixade modeller inför utskrift, hur man lägger support, smarta arbetsflöden, bästa sätt att använda maskinen på och möjligheten att direkt ställa frågor på plats. Detta gjorde att personalen redan var väl förberedd att starta tillverkningen när maskinen levererades.

Sett i efterhand, att sakta lära sig allt detta genom månader av försök och misslyckanden samtidigt som man försöker bedriva sin verksamhet hade varit en mardröm.

 

Celtic CordsCharmCrowns

 

Inkluderad mjukvara

Den här komponenten är lätt att överse för nybörjaren tills det är för sent och man har bestämmt sig för en maskin som slätar över eller döljer detta. Den stödgenererande delen i EnvisionTecs mjukvara har ingen jämlike.  Olika sorters stödgeometrier genereras automatiskt på ett intelligent sätt vilket låter användaren fokusera på själva utskriften. Även i manuellt läge är processen strömlinjeformad så att det blir ett snabbt och enkelt jobb. Samma mjukvara har även en funktion för att med ett klick identifiera och reparera dåliga cadmodeller. Ibland kommer kunder in med en egen STL-fil för printning och denna mjukvara gör all skillnad mellan ett klick reparation av filen eller timmars lagning via olika ”gratis appar” eller underutvecklade lösningar vilket inte är särskilt kostnadseffektivt.

 

Enkla och tillförlitliga utskrifter

Servicebyråer som skriver ut åt juvelerare framhäver indirekt EnvisionTec då de fortsätter att placera ut Perfactory maskiner till hellre än andra märken. Perfactory Micro fortsätter att bevisa sin kvalitet som daglig arbetshäst.

Jag har slutat oroa mig för om jag kommer att få en lyckad utskrift. Det är så tillförlitligt för mig, säger Carter

Tidigare omöjlig geometri

Med valet av printer redan avklarat, kan Carter ägna sin tid åt design i stället. Ett exempel på hur additiv tillverkning slår gammal tillverkning på fingrarna är när en kollega kom till Carter och frågade om han kunde göra ett smycke som en lyckokaka. Den veckade geomterin ger upphov till hålrum som hade varit omöjliga att bearbeta med en CNC-maskin. Inte bara kan en 3D-skrivare gör ett invecklat objekt i en enda operation, den kan skapa en vaxmodell som direkt kan gjutas av. Det här är arbete, tid och material sparat i en enda operation.

Jag har visat andra juvelerare detta sätt att arbeta och de tappar ofta hakan av förvåning. Jag har visat hur lyckokakan kunnat gjutas en dag efter att designen blev till. När den polletten trillar ner inser de flesta att alla dessa projekt de har fått tacka nej till tidigare nu kan realiseras. Med denna fördel så kommer jag att producera smycken som sticker ut från mängden.

 

Rulla till toppen