Guldsmeder

Guldsmeder uppgraderar till ny teknik.

Urgammal och ny teknik möts i ett fruktsamt samarbete. Designa en ring i datorn och skriv ut den i vax i en 3D-skrivare med extremt hög precision. Om prototypen är godkänd går den direkt till gjutning annars ändras designen i datorn och en ny ring skrivs ut.

Hittills har 3D-utskrifter mest använts för prototyper och enstaka exemplar. Men utvecklingen går fort framåt och inom en inte alltför avlägsen framtid så kommer denna teknik att ta andelar även från serietillverkning. Det är en utveckling som syns inom alla brancher. En Design i CAD, en 3D-utskrift i vax och en gjutning  är en komplett kedja där raps tillhandahåller både programvaror, maskiner och tjänster.

custom-jewelry-8875093

En utskrift av ringar i ett vaxliknande material.

Den senaste tekniken inom 3D-printing innebär att du kan skriva ut modeller som direkt lämpar sig för gjutning.

envisiontec-micro-165x250-2117723

Även med mycket intrikata detaljer som filigram och micro pave. Envisiontecs skrivare har extremt hög upplösning (25 mikrometer) och kan skriva ut i flertalet material, där bla vaxliknande plast är ett av dem.  Ingen annan 3D-teknik ger samma höga precision.

På bilden ser du en Envisiontec Perfactory Micro. En ”skrivbordsmodell” som jobbar med DLP-tekniken. En högupplöst projektor belyser en flytande fotopolymer med ultraviolett ljus. Där det är ljust härdar plasten och där det är mörkt härdar den inte. Eftersom projektorn är högupplöst blir varje pixel extremt liten. Ytfinishen blir också mycket bra.

 

 

 

 

Kreativa mjukvaror skapar innovativa produkter.

860x400x03-png-pagespeed-ic_-mpwujkyypj-1-250x116-8593495

En av de stora fördelarna med att designa modeller i datorn är att det går snabbt och enkelt att förändra modellen och skapa flera varianter av den. Endast fantasin sätter gränsen för vad som går att skapa. I en del fall går det att skriva ut modeller som skulle vara nästan omöjliga att skapa på konventionell väg. Många smyckesdesigners har gått över helt till digital framställning. Utvecklingen bland programvaror går också snabbt. Läs mer om mjukvaror här.

 

Gjutning / Metallprinting

zero-porosity-casting-inc-9726437

Efter att modellen är skapad i datorn finns det 2 vägar att gå.  Lost wax casting, dvs gammal hederlig gjutning där vax smälts bort från en gipsform. Detta är den vanligaste vägen. Modeller utskrivna i vaxliknande plast kan gjutas av direkt utan vidare bearbetning.

Ett nytt sätt att skapa sitt föremål är att printa detaljen direkt i en metallprinter. Metallprintning är i dagsläget begränsad till ett fåtal material, tex titan, rostfritt och cobolt stål. Fler typer av material utvecklas kontinuerligt och ädelmetaller är på gång.

Läs mer här på aurumforum om hur företaget lumitoros gör smycken direkt från CAD i 3D-skrivare för metall.

 

 

 

CAD -> Vax 3D-print -> Gips -> Gjutning. En kort video som visar hela processen från Dator till färdiggjuten produkt.

 

crown-of-the-russian-empire4-150x150-4408170

Läs om hur Smolensk Diamond skapade en kopia av den ryska kronan med hjälp av en Perfactory 3D skrivare.

 

 

Vad kan raps göra för dig?

Vi kan leverera både tjänster och mjukvara/hårdvara för olika typer av verksamheter. Kontakta oss för mer information.

Rulla till toppen