Lösningar

Hur kan industrin eller olika brancher dra nytta av 3D-teknik?

Här visar vi några olika brancher som anammat den nya tekniken. Sättet att tillverka på förändras ständigt och den digitala vågen sveper fram över samtliga brancher.

Alla delar av 3D-tekniken utvecklas kraftigt nu. CAD-programmen blir mer tillgängliga och lättare att använda samtidigt som de kan mer och till ett lägre pris. 3D-skrivare utvecklas för en mängd olika material.  Idag kan man skriva ut i plast, metall, betong, biologiska material, choklad och många andra ämnen. Går det att spritsa går det att göra en skrivare tydligen. Tillsammans med de allt bättre 3D-scannrarna så ser vi nu hur den digitala vägen att tillverka produkter på sakta vinner mark.

Guldsmeder – gammal branch i ny tappning.

Designa din ring digitalt i ett CAD-program. Skriv ut den i ett vaxmaterial och gjut sedan ringen i en gipsform. Urgammal och ny teknik möts i en ny form. De moderna CAD-programmen kan skapa former som inte går att göra med gammal teknik. Eller det skulle ta väldigt lång tid att skapa samma sak. Det allra senaste är att det jobbas för att ta fram metallprinters som klarar att skriva ut i ädelmetall direkt. Så steget gjutning kan hoppas över helt.
Läs mer här

Dental – Tandteknik i 3D

Högupplösta skrivare med olika fotopolymerer kan skapa en serie olika applikationer inom tandteknik. Vaxmodeller, Borrguider, Modeller – delmodeller , Orthodontik mm. Envisiontecs 3Dent serie skapa högkvalitativa modeller som ser ut som och beter sig som riktiga gipsmodeller.  Nu ännu snabbare utskriftsteknik. Läs mer om Envisiontec skrivare här. (mer info kommer senare)

 

Scanna – Konstruera – Tillverka

Den digitala tekniken kan komplettera eller ersätta konventionell teknik.  Med de nya material som kan skrivas ut med hög precition och ytfinish, förändras delvis sättet att skapa objekt. Från att tidigare ha ritat i datorn och sedan tillverkat med konventionell teknik, tex bockning, svetsning, svarvning etc,  så kan nu ett nästan färdigt ämne skrivas ut direkt i en metallprinter. Endast några få operationer som att tex fixa till en gänga eller slipa jämn en anliggningsyta och detaljen är klar. Skanning, reverse engineering, konstruktion. Läs mer här.

 

Case – Novartis väljer en 3D skrivare

Utvecklingsteamet på Novartis behöver en 3D skrivare till föremål med väldigt små och komplicerade detaljer. Kraven är höga och flera olika tillverkare av 3D skrivare studeras noga. Läs mer här.

Scroll to Top